Egzamin Barmanski – Odpowiedzi

    > Kliknij Darmowy : kurs barmański 

  1. Wymień 5 marek wódek
  2. Wymień 3 marek ginów
  3. Wymień 3 marek tequili
  4. Wymień 3 marek rumu
  5. Co to jest  Blue Curacao
  6. Co to jest Kahlua
  7. Co to jest Baileys
  8. Co to jest amareto
  9. Co to jest jegermaister
  10. Co to jest Krupnik
  11. Co to jest Angostura
  12. Co to jest Campari
  13. Co to jest Passo
  14. Co to jest Malibu
  15. Jakie znasz rodzaje whisky
  16. Z czego robi się rum
  17. Co to jest cogniac i 3 marki
  18. Z czego robi się Calvados
  19. Czym się różni Single Malt Whiskey od Blended Scotch Whisky

Odp.#1 : Grey Goose( francja) , Absolut, Finlandia, Stolichnaya, Skyy, Nemiroff, Belvedere, Wyborowa, Żołądkowa Gorzka Danzka… sam widzisz, że jest tego jeszcze trochę..
Odp.#2  : Seagram’s , Gordon’s , Bombay Sapphire  , Beefeater  , Gin Lubuski , Finsbury London Gin …
Odp.#3 : Sierra , Olmeca, El Toro , Sauza , Camino  , Jose Cuervo , Don Augustin
Odp.#4 : Bacardi , Capitan Morgan , Havana Club , Lamb’s Navy
Odp.#5 : Blue Curacao (czyt. Kurasau’) odmiana słodkiego likieru pomarańczowego Curaçao , Bardzo często używa się tego likieru do zabarwiania drinków

Odp.# 6 Kahlua słodki likier kawowy wytwarzany w Meksyku. Smak wyraźnie odmienny od innych likierów kawowych. Zawiera 20% alkoholu.

Odp.#7 Baileys irlandzki likier tworzony na bazie śmietanki i whiskey, z dodatkiem wanilii i kakao. Deklarowana przez producenta zawartość alkoholu to 17%

Odp.# 8 Amaretto napój alkoholowy wywodzący się z Włoch, o słodkim, lekko gorzkawym smaku. Jest to czerwonobursztynowy likier wytwarzany z użyciem migdałów lub czasem z pestek moreli, brzoskwiń, wiśni i innych.

Odp.#9 Jägermeister to likier ziołowo-korzenny z Niemiec. Ma słodko-gorzki smak. Zawiera 35% alkoholu.

Odp.# 10 Krupnik – słodki likier o miodowo-korzennym smaku, sporządzany na bazie staropolskiej receptury z XVII wieku.

Odp.#11 Angostura – gorzka wódka z Trynidadu i Tobago, zawierająca 23, 45 lub 48 proc. alkoholu o ciemnoczerwonej barwie. Jest też aromatyczną przyprawą, którą można dodawać do napojów mieszanych i różnych dań.

Odp.#12 Campari – gorzki alkohol (bitter) produkowany w Mediolanie. Posiada charakterystyczny smak (przypominający mocny pieprzowy aromat), który uzyskiwany jest dzięki skórce pomarańczy sewilijskiej i ziołom.

Odp.#13 Passoa – likier produkowany z soku owoców marakui
Odp.#14 Malibu – likier kokosowy na bazie rumu, nazwa handlowa słodkiego napoju alkoholowego produkowanego z trzciny cukrowej z dodatkiem aromatu kokosowego.

Odp.#15 Blended Whisky ( mieszana) – Johnnie Walker, Ballantine’s, Chivas Regal, Black&White
Single Malt Whisky ; Glenfiddich, Bowmore, The Macallan

Odp.#16 Rum produkuje się z trzciny cukrowej a dokładniej z produktu ubocznego przy produkcji cukru z trzciny … czyli Melasy ( ciemnobrązowy, gęsty syrop o blisko 40 procentowej zawartości sacharozy.

Odp.#18 Calvados produkuje się z jabłek cydrowych

Odp.#19
Koniak (z franc. Cognac – nazwa miejscowości oraz okręgu we Francji) rodzaj alkoholu, najsłynniejszy winiak, którego technologia wytwarzania pozostała niezmienna od praktycznie 300 lat. Zawiera ok. 40-45% alkoholu. Na terenie Unii Europejskiej nazwa „Koniak”, a ściślej „Cognac” zastrzeżona jest wyłącznie dla trunku produkowanego w okolicach miasteczka Cognac, w regionie Charente, we Francji

Odp.#20
Single Malt Whisky – to whisky produkowana z jednej destylacji i z zbiorów z jednego roku ….

Blended to whisky tak produkowana aby co roku smakowała tak samo… to znaczy, specjalni kiperzy mieszają odpowiednie składniki aby efekt końcowy był niezmiennie taki sam…

Ps.
I to by było na tylę … w 94 % te pytania pojawiają się na Egzaminie Barmanskim z Teori , którego zdawalność jest 100%  . W imię zasady Klient nasz Pan! 🙂