Czy wyobrażasz sobie sytuację, kiedy to podczas twojej warty za barem jesteś zmuszony do wykręcenia numeru 998? Jeśli sytuacja staje się zaskakująco poważna dodaj do tego numeru 999. Płonące koktajle potrafią dodać temperatury w każdym lokalu, także w twoim domu. Co więcej cieszą oko i tworzą poczucie unikalnego doświadczenia, które jest warte znacznie więcej. Aby twój koktajl płonął, wystarczy, że spełnia jeden podstawowy warunek. Musi zawierać odłożoną warstwę bardzo mocnego alkoholu. Zatem, jeśli widzisz słynne płonące B52, to możesz zauważyć, że nie płoną wszystkie składniki: baileys, kahlua i triple sec, a tylko ostatnia warstwa łatwopalnego likieru triple. Taka barmańska podpałka. Im mocniejszy alkohol, tym łatwiej rozpalić „ognisko”. Najpopularniejsze podpałki barmana to: 70 % rum, triple sec/cointreau, sambuka, jegermaister, spirytus.

 

Flaming Lamborghini 
30 ml Kahlua 
30 ml Sambuca
30 ml Blue Curacao 
30 ml Bailey’s irish cream 
 
Flaming Gorilla 
40 ml Peppermint 
40 ml Kahlua 
40 ml Bacardi 151 proof rum 
Flaming Moz
40 ml Blue Curacao 
40 ml sambuca 
40 ml Chartreuse 
 
Flaming Rasta 
40 ml Amaretto 
40 ml Grenadine 
40 ml Bacardi 151 proof rum 
 Przepisy na najlepsze płonące drinki-z-blue-curacao/”>drinki na następnej stronie.